timberland outlet polos lacoste mbt baratos nike roshe run ghd outlet hollister madrid nike outlet nike huarache joyas pandora Gafas ray ban ray ban baratas ralph lauren espa?a gafas oakley nike sb baratas new balance baratas nike free baratas boligrafos montblanc air jordan ireland new balance ireland

timberland outlet polos lacoste mbt baratos nike roshe run ghd outlet hollister madrid nike outlet nike huarache joyas pandora Gafas ray ban ray ban baratas ralph lauren espa?a gafas oakley nike sb baratas new balance baratas nike free baratas boligrafos montblanc air jordan ireland new balance ireland

20 Nisan 2024 Cumartesi
01:38
Güncel   Önceki Haber     |     Sonraki Haber       |      ANA SAYFA
Hızlı Yazdır! Hızlı Yazdır        
Yazı boyutunu:    

Tarih/Saat: 11 Eylül 2015 Cuma, 18:15:36

Cuma Hutbesinde 'Birlik, Beraberlik ve Kardeşlik' Çağrısı

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, "Hiçbir insani ve ahlaki değer tanımayan cinayet şebekelerinin işlediği cürümlerden dolayı, aynı kıbleye yöneldiğimiz masum kardeşlerimizi suçlamamalıyız" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "Hiçbir insani ve ahlaki değer tanımayan cinayet şebekelerinin işlediği cürümlerden dolayı, aynı kıbleye yöneldiğimiz, aynı peygambere ümmet olduğumuz, sevincimizi, kederimizi, varlığımızı, yokluğumuzu paylaştığımız masum kardeşlerimizi suçlamamalıyız" dedi.

Görmez, Kocatepe Cami'nde, bu haftaki cuma namazında, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünce hazırlanan "Birliğimizi, Beraberliğimizi, Kardeşliğimizi Muhafaza Edelim" başlıklı hutbeyi okuyarak, son dönemde artan terör olaylarına karşı milli birlik çağrısında bulundu.

Kur'an-ı Kerim'deki "Topyekun Allah'ın ipine sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Allah'ın size olan nimetini hatırlayın. Hani sizler birbirinize düşmandınız da O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte O'nun bu nimeti sayesinde kardeş olmuştunuz. Yine siz bir ateş çukurunun tam kenarında idiniz de O, sizi oradan kurtarmıştı. İşte Allah size ayetlerini böyle apaçık bildiriyor ki doğru yola eresiniz" ayetini hatırlatan Görmez, Hazreti Muhammed'in de bir hadis-i şerifte "Birbirinize nefret ve düşmanlık beslemeyin. Birbirinize haset etmeyin, birbirinize sırt çevirmeyin. Ey Allah'ın kulları, kardeş olun!" emrini dile getirdiğini söyledi.

"Milletlerin tarihinde hüzünlü zamanlar bulunur"

Görmez, insanların hayatında zor zamanların olduğunu, milletlerin tarihinde de hayatında da meşakkatli, hüzünlü zamanlar bulunduğunu, büyük imtihanlardan geçen yüreklerin buruk, duaların yanık olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Tarihe baktığımız zaman aziz milletimizin de belki tarihte en büyük badirelerden geçen millet olduğu açıkca görülür. Bizim tarihimiz hem büyük zaferlerle doludur, hem büyük ihanetlerle. Tarih boyunca hak, adalet, ahlak, fazilet, nizam-ı alem uğruna nice ağır bedeller ödemiş bir milletiz. Yedi düvele karşı verilen mücadelenin adı olan Çanakkale’nin, Sakarya’nın, Dumlupınar’ın kan ve barut kokan hatıraları hala hafızalarda taze ve canlıdır. Cenab-ı Hak, cennet vatanımızı bütün bunlardan muhafaza eylemiştir. İ’la-yı kelimetullah uğruna canlarını feda eden ecdadımıza nice zaferler lütfetmiştir. Belki elimizde silahımız, güçlü silahlarımız yoktu; fakat yüreğimizde tertemiz imanımız vardı. Belki imkanlarımız çok ama çok sınırlıydı; fakat ruhumuzda aynı Rahman’a secde etmenin, aynı Rabbe kul olmanın aşkı vardı. Gücümüz zayıftı; fakat aynı kıblede istikameti bulmanın güven ve huzuru vardı. Aynı safta buluşmanın, aynı toprağa, aynı bayrağa, aynı mukaddesata aşık olmanın bereketi vardı."

"Bizi de ateş çemberinin içine çekmek isteyenler var"

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, son zamanlarda da Türkiye'nin zorlu bir süreçten, ağır bir imtihandan geçtiğini, sınırların bittiği yerde kirli savaşlar yaşanırken, zulümden kaçan milyonlarca insanın Türkiye'ye sığındığını belirterek, "Diğer taraftan bizi de bir ateş çemberinin içine çekmek isteyenler var. Bizi de birbirimize düşürmek, gücümüzü zayıflatmak, kardeşi kardeşe kırdırmak isteyenler var. Nice dahili ve harici ihanetlerle yine karşı karşıyayız. Evlatlarımızı hain emellerine alet eden, annelerinin bağrından kızlarımızı kaçıran, babalarının dizinden oğullarımızı koparan şer odakları var. Dini, ahlakı, fazileti, erdemi bir tarafa bırakıp kin ve nefreti diline dolayan, barış topraklarına nefret tohumları ekmeye çalışanlar var. Nice askerlerimiz, nice polislerimiz, nice masum evladımız şehadet şerbetini içti. Analarımızın yürekleri, yavrularımızın hayalleri dağlandı. Milletçe derin hüzünler yaşıyoruz" diye konuştu.

Görmez, hutbede şunları söyledi:

"Ancak bu zor günlerde hepimize büyük vazifeler düşüyor. Daha ağır bedeller ödememek için her türlü hile ve tuzağın farkında olmalıyız. Mümine yakışır bir şekilde basiret ve feraseti elden bırakmamalıyız. Peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa'nın (s.a.v) ifadesiyle, 'birbirine kenetlenmiş tuğlalara benzeyen' kardeşlik duvarımızda gedikler açılmasına asla izin müsaade etmemeliyiz. Hiçbir insani ve ahlaki değer tanımayan cinayet şebekelerinin işlediği cürümlerden dolayı, aynı kıbleye yöneldiğimiz, aynı peygambere ümmet olduğumuz, sevincimizi, kederimizi, varlığımızı, yokluğumuzu paylaştığımız masum kardeşlerimizi suçlamaya kalkışmamalıyız. Unutmayalım ki biz, tahriklere kapılıp sokaklarda birbirimize düştüğümüzde sadece cinayet şebekelerinin hain emellerine hizmet etmiş oluruz. Kardeşlerimize kem gözle baktığımızda, şehitlerimizin uğruna canlarını verdikleri değerlere ihanet etmiş oluruz. Bu gibi hallerde öfke, aklımızın önüne geçmemelidir. Husumet gözümüzü karartmamalıdır. Dilimiz kin, öfke ve nefretin tercümanı değil, kalbimizdeki sevgi, rahmet ve şefkatin tercüman olmalıdır. Yaşadığımız acılar daha büyük acılara sebep olmamalıdır. Düşmanlarımızı sevindirmemeliyiz."

"Birbirimize hakkı ve sabrı, şefkati ve merhameti tavsiye etmenin tam zamanıdır"

"Bugün İslam coğrafyasında yaşananlar, kadınlarımızı, çocuklarımızı, canlarımızı, değerlerimizi, tarihimizi, kültürümüzü ve medeniyetimizi yok etme çabasında olanların hangi noktaya eriştiklerini açıkça gösteriyor" diyen Görmez, Suriye’de, Irak’ta, Yemen’de, Libya’da, Mısır’da ümmetin birliği, milletin şerefi, vatanın hürmetinin ayaklar altına alındığını söyledi.

Milletin engin basiretiyle tüm yaşananların farkında olduğuna işaret eden Görmez, gücünü, bütünlüğünü koruyarak dünyaya umut ışığı olmaya devam etmenin, bu milletin harcı olduğunu söyledi. Görmez, "Birbirimize hakkı ve sabrı, şefkati ve merhameti tavsiye etmenin tam zamanıdır. Aklıselime, bin düşünüp bir söylemeye, hayra çağırıp şerre dur demeye her zamankinden daha fazla ihtiyacımız vardır" dedi.

Bu arada, aynı hutbe 81 ildeki camilerde de okundu.

   Milli Gazete

 

   manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden
   sorumlu değildir.

 

Paylaş :

Diğer Haberler
Depremde vefat edenlerin sayısı giderek artıyor!..
Ayasofya'da Gıyabî Cenaze Namazı Kılındı!..
Afgan Göçmen AbdülAziz, Teröristi Silahsız Olarak Durdurdu!..
Aileyi Kurtaralım!..
2019 Yılı Hac Kuraları Açıklandı
Her Yıl 3,3 Milyon Kişi Alkolden Ölüyor!..
Yemen'de İnsanlar Açlıktan Ölüyor!..
İrlandalı Sanatçı Sinead O'Connor, Müslüman Oldu
Sedanur'u Bulan Ekipten Yürek Dağlayan Sözler
Diyanet Aileleri Uyardı
Hicrî Yılbaşı Hayırlı Olsun
Direksiyon Başında Telefonu Bitireceğiz!
Kurban Bayramına Dair
İşte il il bayram namazı saatleri!
Allah’a “kurb”an olmak
700'den Fazla Kişi Müslüman Oldu...
Bayram Sevinç ve Neşedir...
İl İl Ramazan Bayramı Namazı Saatleri
Oruç Yeni Bir Varoluştur?
İlim, İrfan, Bilgi ve Hikmet Medeniyeti
Yaradılış, Diriliş ve Hesap
Soyağacı Sorgulama İçin?..
Almanya'da '14. Kur'an-ı Kerim Tilavet Yarışması'
İstanbul Nüfusuyla 129 Ülkeyi Geride Bıraktı!..
Dua İle Mesaiye Başlıyorlar!..
Tüm Yurtta Mevlit Kandili Coşkusu!..
Müftüye Nikah Yetkisi Yürürlüğe Girdi
Mevlid Kandili’nin Anlamı ve Ehemmiyeti
Mevlid Kandili'nin Adı Değişiyor!
Ahiret Olmasa Haklarını Kim Alacak?..
Arakanlı Annenin Dehşetli Dramı
BM'den Arakan'a Yardım Çağrısı
Diyanet İşleri Başkanı Belli Oldu!
Arakanlı Müslümanların Cesetlerini Yakıyorlar!..
2017 Kurban Bayramı Namaz Vakitleri
  YAZARLAR
  GAZETE 1. SAYFALAR
  ÖNE ÇIKANLAR
  TARİHTE BUGÜN
22 Nisan 1920
İtilaf Devletleri, Osmanlı Hükümeti'ni Paris Barış Konferansı'na davet etti. ...
22 Nisan 1925
Ticaret ve Sanayi Odalarının kurulmasını öngören kanun kabul edildi. ...
22 Nisan 1930
Ankara'da Sanayi Kongresi toplandı. ...
22 Nisan 1933
Osmanlı Duyun-u Umumiye İdaresi (genel dış borçlar) arasında imzalanan ...
 
  SON DAKİKA
» Deprem sonrası yeni önlem: Altın ithalatı durduruldu
» Depremde vefat edenlerin sayısı giderek artıyor!..
» Erkeğin, Hanımına Karşı Görevleri...
» Tarihî Harran Ulu Camii 8 Asır Sonra İbadete Açılıyor!..
» Siirt Fıstığı İçin Müthiş Tesis!..
» Ayasofya'da Gıyabî Cenaze Namazı Kılındı!..
» 31 yıllık Acı: Halepçe!..
» İslam'da Zekâtın Yeri ve Önemi!..
» Almanlar: Müslüman Başbakanı Tartışıyor
» Çamlıca Camii'nde İlk Ezan Okundu
» İmran Han: Keşmir Sorununu Çözen Nobel'e layıktır!..
» İstanbul Havalimanı’nda 16 Bin Kişiye İş Fırsatı!
» Çamlıca Camii'nde İlk Ezan Ne Zaman?
» İslam ve Müslümanlar Arasındaki Çelişki
» Kaza ve Kadere İmanın Mahiyeti
  PARA PİYASALARI
    Alış Satış
  USD %
  EUR %
  HAVA DURUMU
İstanbul /
Ankara /
İzmir /
  NAMAZ VAKİTLERİ
 
  GÜNÜN FOTOĞRAFI    Hepsini gör
  HARİTA

Haritayı Daha Büyük Görüntüle
  SON 24 SAAT
Copyright © 2008 - MANA HABER. Her Hakkı Saklıdır.  
manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden sorumlu değildir.
Sitemizde yayınlanan yazı, resim, grafik, ses ve görüntüler, ancak izin alındıktan sonra, kaynak gösterilerek ve link verilerek yayımlanabilir.