timberland outlet polos lacoste mbt baratos nike roshe run ghd outlet hollister madrid nike outlet nike huarache joyas pandora Gafas ray ban ray ban baratas ralph lauren espa?a gafas oakley nike sb baratas new balance baratas nike free baratas boligrafos montblanc air jordan ireland new balance ireland

timberland outlet polos lacoste mbt baratos nike roshe run ghd outlet hollister madrid nike outlet nike huarache joyas pandora Gafas ray ban ray ban baratas ralph lauren espa?a gafas oakley nike sb baratas new balance baratas nike free baratas boligrafos montblanc air jordan ireland new balance ireland

28 Mart 2024 Perşembe
16:11
Dünya   Önceki Haber     |     Sonraki Haber       |      ANA SAYFA
Hızlı Yazdır! Hızlı Yazdır        
Yazı boyutunu:    

Tarih/Saat: 25 Ağustos 2014 Pazartesi, 17:48:25

İsrail Zulmünde ABD'nin Payı Unutulmamalı

Hamas ile İsrail arasında kısa vadeli ateşkes ilan edilse bile, Batı, Filistinli sivilleri umursamadığından yine çatışma çıkacaktır. Yaşanan zulüm ve adaletsizliğe karşılık sadece İsrail'e yönelik boykot, tecrit ve yaptırım çağrısında bulunmak yetersiz. Bu durumdan ABD'nin de aynı ölçüde sorumlu olduğunu unutmamak gerekiyor.

İsrail'in Filistin saldırılarını eleştirmenin, özellikle İsrail'i yılda 3,1 milyar dolarlık askeri yardımla desteklemekle kalmayıp, işlediği savaş suçları yüzünden Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin ona yaptırım uygulama girişimlerini de sürekli veto eden ABD gibi bir yerde yaşıyorsanız, sizin için ne denli tehlikeli sonuçlar doğurabileceğine dair 30 Temmuz 2014'te yayımlanan bir makale yazmıştım.

Illinois Üniversitesi'nin başarılı toplum bilimcisi Steven Salaita'ya yaptığı iş teklifini, Salatia'nın İsrail'in Gazze saldırılarını eleştirmesi üzerine geri çekmesi de sürpriz olmadı. ABD'de İsrail'in tutumunu alenen kınayanlardan kiminle konuştuysam hemen hemen hepsi aynı şeyi yaşamış olduğundan, böyle bir netice de kaçınılmaz görünüyor.

İsrail destekçileri, ülkeyi Yahudilik ile özdeşleştirerek - hatta Haham Michael Lerner'in haber sitesi Saloniçin kaleme aldığı yazısında da kısa ve öz bir şekilde ifade ettiği gibi, 'İsrail ulus devletini, "Yahudi devleti" olarak görüp algılamak ve diğer siyasi teşekküllerin aksine adeta tapılası bir idole dönüştürmek suretiyle - Filistin halkına uygulanan zulümle ilgili haklı eleştirileri "Yahudi karşıtlığı" olarak yaftalıyorlar.

ABD Dışişleri Eski Bakanı Hillary Clinton'ın The Atlantic dergisinde 10 Ağustos 2014 tarihinde yayımlananröportajında, İsrail'in son saldırılarında 2.000'den fazla Filistinlinin ölümünün sorumlusunun – ABD'nin İsrail'e yolladığı silahlar değil – Hamas'ın "Yahudi karşıtlığı" olduğu söylemesi, Washington'ın tutumunu mükemmel biçimde özetliyordu. 

Times of Israel gazetesi "Soykırım mübah olunca" başlıklı görüş yazılarına yer verdiği; İsrail Meclisi (Knesset) Başkan Yardımcısı Moşe Feiglin, Gazze'nin İsrail topraklarına katılması ve Filistinlilerin Sina Yarımadasına sürülmesi çağrısında bulunduğu halde hiçbir şey değişmedi. Keza, Yahudi karşıtlığının yükselişi, New York Times gibi ana akım gazetelerce detaylı biçimde belgelenirken, benzer şekilde giderek artan Müslüman ve Arap karşıtı bağnazlığa pek az vakit ayrıldığında da netice aynıydı.

ABD hükümetinin dünyaya verdiği mesaj açık: Amerika, İsrail'den hesap sormayacak. Ve buna karşılık bizler de İsrail'i sessiz ama bir o kadar da bariz bir biçimde, ütelik sürekli destekleyen hükümetimizden hesap sormayacağız.

Devasa savunma bütçesi sayesinde, İsrail, dünyanın en güçlü 11. ordusuna sahip olmakla övünüyor. Yaşanan son çatışma, ABD Kongresi'nin Ağustos 2014'te İsrail hava savunma sistemi Demir Kubbe'nin yenilenmesine yönelik 225 milyon dolarlık yardımı onaylamasıyla beraber, ülkenin bu konumunu daha da pekiştirdi. Bu bağlamda, Amerika'nın yozlaşmış lobicilik ve seçim siyaseti uygulamaları, Amerikan İsrail Kamu İşleri Komitesi'nin (AIPAC) niçin başkent üzerinde böylesi bir baskı kurmayı sürdürdüğünü açıklıyor.

ABD hükümeti, kendisini – İsrail destekçileri de dahil – yabancı ve güçlü çıkar çevrelerinin vereceği paraya bağımlı hale getirmesi bakımından dünyadaki diğer hükümetler arasında istisnai bir yere sahip. Ortadoğu'da beyaz, Batılı, "demokratik" ve bilhassa da komşu Arap ülkelerini birbirine düşürme ya da ABD'nin istediği bölge ülkelerinde askeri operasyon yapmasını teşvik etme konusunda başarılı bir kaleye sahip olmak, Washington'ın işine gelen bir durum. Ve eğer The Ecologist dergisinin haberi doğruysa, Gazze'de bir süre önce, çıkarmaya hazır zengin doğalgaz yatakları bulundu.

Batı, ölen Filistinlileri umursamıyor

Hamas ile İsrail arasında imzalanacak kısa vadeli herhangi bir ateşkes sürse de sürmese de, yakın gelecekte yeniden ve aynı neticeleri doğuracak bir çatışma yaşanacağı kesin. Diğer bir deyişle, yine çok sayıda Filistinli sivil ölecek; İsrail tarafının kaybı ise aynı ölçüde mühim olmakla beraber çok daha az olacak. Bu süre zarfında, İsrail'in işgal altındaki topraklarda devam eden askeri kontrolü yüzünden ölen Filistinliler – bir İsrailli ölünceye kadar – aylarca, belki de yıllarca dikkate alınmayacak.

Naom Chomsky, Truthout isimli haber sitesinde çıkan köşe yazısında, Ortadoğu uzmanı Mouin Rabbani'nin şu sözlerine yer veriyordu: "Filistinlilerin canına dair Batı'da var olan adeta kurumsallaşmış umursamazlık... Filistinlilerin niçin şiddete başvurduğunu açıklamaya yardım ediyor."

Amerikan hükümetinin Tel Aviv'e yönelik sarsılmaz desteği, İsrail destekçilerinin Yahudi karşıtlığı yaygaraları ve – Katar ve Türkiye hariç – komşu Arap ülkelerinin, Hamas'ın Müslüman Kardeşler ile arasındaki bağ yüzünden, Filistin davasını açık bir şekilde desteklemekteki isteksizliği, İsrail'i kınayan her harekete ket vuruyor. Bu koşullar altında, Chomsky'nin de sürekli ifade ettiği gibi, İsrail'e değil, ABD'ye baskı yapılmadığı müddetçe hiçbir şey değişmez.

ABD, geçmişte aşırı sağ kanada mensup paramiliter gruplara, darbelere, diktatörlere ve meşruiyeti kendinden menkul hükümetlere verdiği destek ve finansman yardımları ile meşhur bir ülke. Chomsky ve diğer aydınların, İsrail'e karşı boykot, tecrit ve yaptırım (BDS - Boycott, Divestment and Sanctions) hareketine getirdikleri eleştirilere tamamen katılmıyorum. Ama BDS hareketinin, Filistin halkının karşı karşıya kaldığı zulüm ve haksızlıkların diğer sorumlusunu [yani ABD'yi] yeterince hedef almadığı yönündeki gözlemlerinde kesinlikle haklı olduklarını düşünüyorum.

Toplumsal ve etnik temelde ırkçı ve anti-demokratik ayrımcılık yaptığını resmen ilan eden bir ülkeyi sistemli bir biçimde destekleyen ABD, bu konudaki iş birlikçi tutumunu ısrarla kabul etmiyor. Gazeteci dostum Arun Gupta'nın da dediği gibi, "Nesillerdir ABD'nin New York şehrinin Brooklyn semtinde yaşayan insanlar, İsrail ve işgal altında tuttuğu topraklarda her türlü vatandaşlık hakkına sahipken, yüzlerce yıldır o bölgede yaşayanların neredeyse hiçbir hakları yok."

Öyle görünüyor ki, İsrail için nihai aşama, Filistin'in devlet olma ihtimalinin tamamen ortadan kaldırılması ve Filistin halkının bertaraf ya da tecrit edilmesi olacak. ABD'nin oyununun nerede biteceğinin şifrelerini kırmak ise daha zor. Ancak tarihin de gösterdiği üzere, hükümetimiz, insanların gereksiz yere acı çekmesi ve savaşlarda perişan olmasına neden olacak koşulları yaratmakta hiçbir beis görmüyor. Ama sorun şu ki, eninde sonunda sonunda ne ekerseniz onu biçeceğinizi bir türlü anlamıyorlar. (Ruth Fowler, ABD'de yerleşik İngiliz asıllı gazeteci ve senarist)

   El-Cezire

 

   manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden
   sorumlu değildir.

 

Paylaş :

Diğer Haberler
Pakistan'da iki terör saldırısı: 57 kişi öldü
31 yıllık Acı: Halepçe!..
Almanlar: Müslüman Başbakanı Tartışıyor
İmran Han: Keşmir Sorununu Çözen Nobel'e layıktır!..
Yemen'de 24.4 Milyon Kişi Aç!..
Belçika'da Yaşayan Türklerin Evlenme Sorunu
Madde Madde Fransa'daki Sarı Yelekliler İsyanı
Dinimiz İslamda En Temel İnsan Hakları
NYT: "En Büyük Adaletsizlik Onlara Uygulanıyor!.."
Alan Kürdi'nin Halasından Çarpıcı Sözler
Çinden Hacılara Skandal Uygulama!
Hac Sloganı: Dünya Kraliyetin Kalbinde
Katarlı Müslümanlara Hac ve Umre Engeli
Çavuşoğlu: Kudüs'e Askeri Güç Gidecek!..
Dinmeyen Yara: Kudüs
BM'den Arakan için 'soykırım' tanımı
Arap Birliği'nden flaş 'Kudüs' hamlesi!
"Filistin Devleti Sina'da Kurulsun" Teklifine Tepki!..
Yunanistan Lozan'ı Deldi!..
Lübnan Başbakanı Saad El- Hariri İstifa Etti
700 Muhacirin Kaldığı Bölge Su Altında Kaldı
Müslümanlara Yapılan Baskı ve Şiddet Kabul Edilemez
Arakan'ın Asıl Mağduru Onlar
Bremen Fatih Camii'ne Çirkin Saldırı!..
Kolombiya'nın 52 Yıllık Savaşı Bitti
Suudi Arabistan'dan Hac Açıklaması
Körfez Krizi Siyonist Projeye Hizmet Ediyor
Kutsal Topraklarda Terör Operasyonu
'Türkiye İslam Ülkelerine Barış Getirmeli'
Londra'da Teravihten Çıkan Müslümanlara Saldırı Düzenlendi!..
Hamas ve Karadavi Nasıl Terörist Olabilir!
Trump’tan Katar İçin Arabuluculuk Önerisi
Londra'da İslamofobik Nefret Suçlarında Artış!
Katar Krizinin Perde Arkası!..
Slovenya Camisinin Dikkat Çeken Mimarisi
  YAZARLAR
  GAZETE 1. SAYFALAR
  ÖNE ÇIKANLAR
  TARİHTE BUGÜN
28 Mart 1910
Fransız Henri Fabre, su üzerinde seyredebilen ilk deniz uçağını ...
28 Mart 1910
İstanbul'da ilk trafik kazası oldu, bir kişi yaralandı. ...
28 Mart 1919
İtalyanlar, Antalya'yı işgal etti. ...
28 Mart 1920
Antep'te Fransızlara karşı direnişiyle ünlenen Şahin Bey şehit oldu. ...
 
  SON DAKİKA
» Deprem sonrası yeni önlem: Altın ithalatı durduruldu
» Depremde vefat edenlerin sayısı giderek artıyor!..
» Erkeğin, Hanımına Karşı Görevleri...
» Tarihî Harran Ulu Camii 8 Asır Sonra İbadete Açılıyor!..
» Siirt Fıstığı İçin Müthiş Tesis!..
» Ayasofya'da Gıyabî Cenaze Namazı Kılındı!..
» 31 yıllık Acı: Halepçe!..
» İslam'da Zekâtın Yeri ve Önemi!..
» Almanlar: Müslüman Başbakanı Tartışıyor
» Çamlıca Camii'nde İlk Ezan Okundu
» İmran Han: Keşmir Sorununu Çözen Nobel'e layıktır!..
» İstanbul Havalimanı’nda 16 Bin Kişiye İş Fırsatı!
» Çamlıca Camii'nde İlk Ezan Ne Zaman?
» İslam ve Müslümanlar Arasındaki Çelişki
» Kaza ve Kadere İmanın Mahiyeti
  PARA PİYASALARI
    Alış Satış
  USD %
  EUR %
  HAVA DURUMU
İstanbul /
Ankara /
İzmir /
  NAMAZ VAKİTLERİ
 
  GÜNÜN FOTOĞRAFI    Hepsini gör
  HARİTA

Haritayı Daha Büyük Görüntüle
  SON 24 SAAT
Copyright © 2008 - MANA HABER. Her Hakkı Saklıdır.  
manahaber.com bağlantı verdiği sitelerin içeriğinden sorumlu değildir.
Sitemizde yayınlanan yazı, resim, grafik, ses ve görüntüler, ancak izin alındıktan sonra, kaynak gösterilerek ve link verilerek yayımlanabilir.